Matkakertomus eräästä kisareissusta

 Jenni Piippo ja Burberry 7, Ypäjä Winter Show 27.–29.3.2015 

 

Edellisenä viikonloppuna ei ollut kilpailua, joten valmistautuminen Ypäjän kilpailuihin alkoi saman viikon ensimmäisenä päivänä. Maanantaina ratsastin Burberryn normaalisti, tai jopa hieman kevyemmin. Tiistaina otettiin vähän hyppyjä ja kavaletteja, ei kuitenkaan liikaa, vain sen verran kuin tarvitsee. Keskiviikkona oli taivuttelu päivä, työskenneltiin kunnolla hikeen saakka. Keskiviikkona myös pesin Burberryn shampoolla. Torstaina mentiin rento eteenalas ratsastus, sekä puhdistin ja pakkasin tavarat kisakaappiin. Perjantaina lastattiin aamulla noin kello 10 aikaan Burberry, ruoat ja tavarat hevosautoon ja suunnattiin kohti Ypäjää.

Matkan aikana pysähdyttiin pari kertaa juottamaan ja syöttämään Burberryä. Perille saavuimme klo 16 aikoihin. Purimme hevosen ihanan pienen yksityistallin pihaan ja lähdin taluttamaan sitä, sillävälin äitini purki tavarat paikoilleen. Laitettiin Burberry karsinaan ja annoimme sille vähän heinää. Tämän jälkeen menimme hetkeksi katsomaan kilpailuareenaa ja näyttämään rokotustodistuksen. Kävelin myös Warm Up-radan, tosin muutin sitä hieman niin että aikaa ei kuluisi suunnanvaihdossa niin paljoa. Warm Upeissa saa siis ratsastaa joko valmiiksi suunnitellun radan tai oman radan joka saa kestää maksimissaan 80 sekuntia. Kello alkoi pikkuhiljaa lähestyä oman starttini aikaa, joten lähdimme varustamaan Burberryä kuntoon.

Verryttelyssä lähinnä kiinnitin huomiota että hevonen olisi mahdollisimman vetreä ja en ottanut edes kovin montaa verryttely hyppyä. Käveltiin verryttely alueelta kilpa-areenalle ja areenalla otin ravia ympäri hallia ja kävin näyttämässä hevoselle muutaman esteen joutessani. Pilli soi ja lähdin radalle. Rata oli ihan hyvä, Burberry oli ehkä hiukan väsynyt pitkästä matkasta mutta muuten hyppäsi oikein kivasti. Radan jälkeen kävin vielä verryttelymaneesissa ottamassa palautteluravit ja käveltiin tallille. Hoidettiin hevonen huolella ja päästettiin sitten iltaruoille omaan karsinaansa ja mekin menimme saman tien nukkumaan.

Seuraavana päivänä heräsin aikaisin aamulla vaikka starttini olikin vasta kello 18.30. Käväisin ruokkimassa Burberryn ja taluttamassa sitä hiukan ennen ruokintaa. Sitten menin vielä hetkeksi nukkumaan ja en kyllä kauaa kerinnyt nukkua kun kello jo pirisi merkiksi aamuratsastukselle. Kävin ratsastamassa Burberryn aamulla noin kello 9 aikaan verryttelymaneesissa kahden luokan välissä. Mielestäni aamuratsastus on tärkeä, koska hevoset eivät pääse kilpailujen aikana tarhaan ja hevonen tarvitsee liikuntaa enemmän kuin sen pienen hetken radalla. Päivän aikana katseltiin kilpailuja, syötiin ja kävin välillä taluttelemassa Burberryä ja tietenkin ruokkimassa sen.

Illalla luokkani oli Pegasos Hevosmatkat Juniori sarja ja korkeus 120 cm. Tämä oli vasta toinen 120 cm kokoinen luokkani ja se ehkä näkyi aavistuksen ”varovaisessa” ratsastuksessa. Lähdin luokassa aika lopussa joten kävelin ennen hevosen varustamista radan läpi. Radassa oli pari kinkkistä kohtaa joissa piti olla tarkkana. Lähdettiin juoksujalkaa varustamaan hevonen ja suunnattiin kohti verryttelyä. Hevonen oli verryttelyssä oikein hyvä ja teki hyviä hyppyjä. Radalla piti olla ratsastavan ratsukon lisäksi kaksi valmistautuvaa ratsukkoa, jotta kilpailut menisivät joutuisammin. Ensimmäisen ratsukon ajan kävelin maneesissa ja juuri ennen starttiani otin hieman ravia ja laukkaa. Rata alkoi hyvin ja suoritin ensimmäisen hankalan kohdan hyvin. Huokaisin ehkä helpotuksesta ja seuraavalla esteellä puomit putosivatkin. Loppurata sujui tosi hyvin vaikka sainkin toisen pudotuksen sarjan b-osalta. Burberry sai portilta herkun hyvästä suorituksesta ja paljon rapsutuksia. Kävelin hetken ulkona ja menin vielä ottamaan samanlaiset palautteluravit maneesiin kuin perjantaina. Talliin päästessämme kylmäsin Burberryn jalat ja loimitin hyvin. Annoimme ensin heinät hevoselle ja puhdistin nahkavarusteet. Sen jälkeen annettiin vasta väkirehut joihin lisättiin vielä elektrolyyttiä vähän lisää. Kello oli noin 22 kun pääsimme itse vihdoin iltapuuhiin. Kävimme myös ihanassa infrapuna saunassa! Voin suositella kaikille lämpimästi, jos ette vielä ole itse käyneet.

 

Sunnuntaina heräsin 6.45 ruokkimaan hevosta, eli samaan aikaan kuin lauantaina. Sunnuntaina en ehtinyt enää takaisin nukkumaan vaan lähdin melkein saman tien aamuratsastukselle, koska luokkani alkoi jo 10.30. Aamuratsastuksen tein tosi kevyesti ja hieman herätellen hevosta unen pöpperöstä. Kävelin myös hetken maastossa ja palasin talliin.Talossa vaihdoin sitten tavalliset ratsastusvaatteet kilpailuvaatteisiin, haukattiin aamupalaa ja lähdimme katsomaan ponien luokkaa. Oma luokkani Accessolution 120 cm oli ponien jälkeen. Luokassa oli todella monta lähtijää ja starttasinkin numerolla 66. Ehdin kävellä radan ja katsoa numeroon 30. saakka luokkaa ennen kuin lähdin varustamaan hevosen. Esteet tuntuivat aika isoilta ja osa oli minua melkein olkapäähän saakka. Verryttely onnistui taas kerran tosi hyvin. Pian portilta kuului ”alas voi lähteä Piippo” ja otin viimeisen hypyn. Käveltiin maneesiin ja kävin kiertämässä taas muutaman esteen. Nostin laukan, vaihdoin suunnan ja suuntasin ensimmäiselle esteelle. Rata alkoi hyvin hyvässä tempossa. Kolmoselta neloselle oli vaikea kaari, jota ei ole päästy harjoittelemaan pienessä maneesissamme. Päätin muuttaa suunnitelmaa kolme askelta ennen sarjaa ja ottaa reilusti kiinni lisätäkseni yhden askeleen, mutta tein sen liian myöhään. Uudella yrityksellä Burberry hyppäsi oikein hyvin. Viimeinen linja oli samantapainen johon olin tulossa hyvin, mutta tein saman virheen kuin ensimmäisellä kerralla. Lopuksi Burberry hyppäsi hyvin kun annoin selkeät ohjeet, että tässä vaiheessa otetaan kiinni ja tässä odotetaan hyppyä. Vaikka tulos ei ollut päätä huimaava, olin jokseenkin tyytyväinen radan niihin kohtiin minne osasin tuoda treeneissä harjoitellut asiat. Virheistä oppii ja ne kuuluvat kehitykseen, vaikka kuinka ärsyttäisivät.

Radan jälkeen ravasin taas kerran loppuhölkät ja vietiin hevonen talliin purettavaksi ja hoidettavaksi. Äiti meni pakkaamaan tavaroita talosta ja minun vastuulleni jäi tallissa olevien tavaroiden pakkaus autoon ja hevosen hoito. Kun kaikki oli valmista ja talli lakaistu vielä uudestaan alkoi matka takaisin kotiin. Kotona purettiin hevonen ja talutin pitkän matkan jälkeen sitä hetken tallin pihassa. Kun pääsimme vihdoin ja viimein kotiin pitkän päivän jälkeen, uni kyllä maistui.

 

Terveisin Jenni ja Burberry